2018. május 21., hétfő Címlap Öntözésautomatika
Egy rég várt megoldás: automatizált, intelligens öntözés az iMETOS® ica segítségével

centerpivot_bewaesse Az iMETOS® ica az első, kedvező áron beszerezhető, Internet alapú öntözésvezérlő készülék a piacon. Ez a készülék lehetővé teszi az öntözés teljes automatizálását, vagy központi irányítását arról a helyről, ahol Önnek Internet hozzáférési lehetősége van. Az Internet-böngészővel a www.fieldclimate.com weboldalon keresztül saját jelszó segítségével a teljes öntözőberendezés irányítható.

ica – Internet vagy intelligens központi automatizálás

Az iMETOS® ica mérföldkövet jelent az öntözési technikák terén. Az öntözést irányító számítógépek nemrég még egy jobb minőségű időkapcsoló órának feleltek meg, csak az elmúlt években jelentek meg olyan újabb és drágább készülékek a piacon, amelyekhez csatlakoztatható csapadék-, szél-, talajnedvesség szenzor stb. A szenzorok által mért értékek lehetővé tették a részleges automatizálást.

A fenti megoldásokkal ellentétben az iMETOS® ica egy teljesen új, Interneten keresztül megoldható intelligens központi vezérlésre épülő innovatív elképzelés. Az iMETOS® termékcsaládba tartozó összes meteorológiai állomás alkalmas arra, hogy időjárási adatokat, talajnedvességi értékeket, stb. küldjenek az Internetre. Ezek az adatok szolgáltatják az iMETOS® ica intelligens öntözésvezérlő rendszernek a döntéshez szükséges alapinformációkat (kapcsolási impulzusok). A vezérléshez nincs szükség külön szoftverre, minden művelet közvetlenül az Interneten megadható és végrehajtható.

Így vezérelhető pl. az EC (elektromos vezetőképesség) értékeken alapuló trágyaadagolás. A vízadagolás a növényspecifikus párologtatási értékek alapján adaptálható. A rendszer méri a talajnedvességet (tenziométerrel vagy más szenzorral) és szabályozza az öntözést az agronómiai követelményeknek megfelelően. A rendszer a megadott értékek alapján és a növény igényeinek megfelelően indítja el vagy állítja meg az öntözést. Emellett az intelligens automatizálás mellett, a rendszer „kézzel” is üzemeltethető mobiltelefonról, SMS-ben vagy a www.fieldclimate.com weboldalról távirányítással.

Az iMETOS® ica készülék előnyei

  • Víz- és energiatakarékosság: A vízadagok optimalizálásával az évszaktól és az időjárástól függően jelentős vízmennyiség és energia takarítható meg.
  • Jobb minőség: Az iMETOS® ica készülék az öntözéskor felhasznált vízmennyiséget a növények optimális agronómiai szükségleteihez igazítja. A túlzott vagy a túl kevés öntözés egyformán káros a növényekre.
  • Időmegtakarítás és a teljes mértékű nyomon követés lehetősége: Ez a pro aktív rendszer mindenkor teljes áttekinthetőséget biztosít az öntözőrendszer hatékony alkalmazásával, és egy-egy idény teljes vízfelhasználásával kapcsolatban. Ezzel teljesülnek az utólagos nyomon követés feltételei. Az intelligens automatizálás alkalmazása megkönnyíti az üzemvezető időbeosztását.

Az iMETOS® ica termékcsalád két különböző modellből áll:

Többcsatornás szabályozó készülék: iMETOS® ica 20/50

Egyenáramú szelepvezérlésű készülék: iMETOS® ica 30/60